top of page

תחילת הדרך

טיפול פסיכולוגי בילדים ובמתבגרים מחייב הכשרה מתאימה וניסיון קליני.

עם הפניה לטיפול, יש לערוך תהליך היכרות עם הילד והוריו בכדי לקבל תמונה מפורטת על הקשיים של הילד עבורם פונים לטיפול. ההיכרות מאפשרת גם הבנת הדינמיקה המשפחתית אשר יוצרת או משמרת קשיים אלו.

בתום תהליך הערכה תבנה תכנית טיפול המותאמת לצרכי המטופל. לעיתים תכלול התכנית טיפול פרטני בילד בשילוב הדרכת הורים, לעיתים טיפול דיאדי (הורה – ילד) ולעיתים ההמלצה תהיה על טיפול בהורים בלבד.

 

טיפול פסיכולוגי בילדים

מאחר והפניה לטיפול לרוב ביוזמת ההורים, ילדים רבים אינם מבינים מדוע הגיעו לפגישות. נדרשת מהמטפל יכולת טובה ליצירת קשר גם כאשר קיים קושי לתת אמון ולסמוך.

ילדים לרוב נוטים לשתף בתכנים מעולמם באמצעות משחק. בגילאים הצעירים נוטים למשחק סימבולי ואילו ילדים בגיל החביון מעדיפים לרוב משחקי קופסא או משחקי כדור.

מטפל רגיש ומנוסה מזהה ומבין את התכנים המעסיקים את הילד, גם כאשר הם עולים בתוך משחק ולא באופן מילולי ישיר. המשחק מאפשר לילד ביטוי ועיבוד של תכנים מעולמו הפנימי באופן המאפשר ויסות, הבנה והכלה של התכנים הגולמיים.

 

המטפל מתאים את ההתערבויות ואת העבודה הטיפולית בהתאם לפתולוגיה של הילד ובהתאם לקונפליקטים המעסיקים אותו. קשיים בוויסות הרגשות והדחפים לדוגמא, יקבלו התייחסות מותאמת הן במשחקי כדור והן במשחקי חיילים ובובות. המטפל מתמקם בפגישות מתוך הבנתו את הצרכים של הילד. לעיתים נדרשת התמקמות מכילה וסופגת ופעמים אחרות התערבות אקטיבית ומכוונת תהיה יעילה יותר.

לעיתים נדרשת הגמשה של הכללים והחוקים ואילו בפעמים אחרות נדרשת התערבות המדגישה את נחיצותם. ההתמקמות מול ילד אשר עולמו הפנימי דל ומצומצם מתוך חרדה והגנתיות, תהיה שונה בהשוואה להתמקמות מול ילד סוער אשר זקוק דווקא לעזרה בהתארגנות ובחיזוק ההגנות.

ילד אשר מתקשה בהבנת נקודת מבטו של האחר ומיומנויותיו החברתיות לקויות, יקבל מענה שונה המתאים לקשייו אלו. בפתולוגיות מסוימות נדרשת התערבות יותר מובנית. בהפרעות חרדה לדוגמא, הטיפול כולל התערבויות השייכות לטיפול הקוגניטיבי התנהגותי כגון חינוך ומתן הסבר על הבעיה, טכניקות של הרגעה והרפיה, חשיפות וכן הלאה.

 

מטפל אשר מצליח ליצור קשר מעורר אמון עם הילד, ומעניק לו טיפול המותאם לצרכיו, מאפשר הקלת המצוקה לצד צמיחה.

ההנחה המרכזית היא כי גם לילדים החולים והלקויים קיימים כוחות וחלקים "בריאים" ויש למשוך אותם קדימה מהמקומות הללו, במטרה להחזירם למסלול התפתחות תקין ככל שניתן.

מטרת הפגישות עם ההורים היא לעזור להם להבין את קשייו וצרכיו של הילד בכדי לתת לו מענה מתאים במסגרת המשפחתית. הטיפול בילד כולל לרוב גם קשר עם הצוות החינוכי בכדי לבנות עבורו מסגרת מקיפה ומחזיקה.

 

טיפול פסיכולוגי במתבגרים

מתבגרים מגיעים לטיפול פעמים רבות ביוזמתם מתוך תחושות מצוקה וכאב.

גיל ההתבגרות מכיל התפתחות מרשימה במישורים השונים. אתגרי ההתפתחות כוללים לעיתים קשיים. לעיתים ההתפתחות הגופנית אינה תואמת את ההתפתחות הרגשית. כך לדוגמא, המתבגר עלול לחוות פער בין דמותו במראה הכוללת סימני מין, ובין חוויית העצמי שלו אשר רגשית עדיין לא הבשילה.

בנוסף, יחסים חברתיים מעסיקים מתבגרים רבים. מתבגר המתקשה להשתלב בקרב קבוצת השווים עלול לחוות רגשות מצוקה שונים ביניהם בושה, תסכול, דחייה וקנאה.

מתוך רצון בריא לנפרדות ולגיבוש הזהות, מתבגרים רבים נוטים להתרחק רגשית מהוריהם. מתוך כך, עולה לעיתים קושי לפנות לעזרתם גם בשעות משבר.

המתבגר/ת עלולים למצוא עצמם בודדים במצוקתם בהיעדר כתובת להתלבטות ולעיבוד התכנים והקונפליקטים המטרידים אותם. הם נוטים לחוות את רגשותיהם בעוצמות, לחוות את עצמם ואת האחר באופן מפוצל (תחושה שהכול "מעולה" נעה במהירות לתחושות ייאוש ועצבות וכדומה).

התחושות והבעיות נוטות להיות מוקצנות במיוחד בעידן הנוכחי בו האינטרנט והתקשורת מציבים אתגרים חדשים בהשוואה לשנים עברו.

 

אורית אהרונובסקי שחר פסיכולוגית קלינית

טיפול פסיכולוגי מהווה כתובת "נייטרלית" לעיבוד התכנים תואמי הגיל.

המטפל יכול לעזור למתבגר לווסת את רגשותיו הסוערים, להרחיב את זווית הראייה, לעזור בהמשגת הקונפליקטים בפרספקטיבה נורמטיבית, לעזור ביצירת תפיסה אינטגרטיבית של עצמי והאחר, לתמוך ביציאה לנפרדות באופן אדפטיבי ועוד.

עזרה בחציית שלב התפתחותי סוער וטעון זה מונעת פעמים רבות הידרדרות במישורים הרגשי, הלימודי והחברתי. כאמור, מאפשרת גם גדילה והגשמת פוטנציאל.

 

מתבגרים מבוישים וסגורים אשר מתקשים לבטא עצמם מילולית, עשויים למצוא בצילום כלי מתאים לביטוי אישי. הצילום הוא כלי ייחודי המאפשר מפגש עם תכנים רגשיים משמעותיים באופן ויזואלי וחוויתי גם כאשר קיים קושי לבטא במילים את המחשבות והתחושות.

טיפול פסיכולוגי המשלב צילום מאפשר למתבגר לעבד תמות חשובות כגון גיבוש הזהות, דימוי הגוף, יחסים חברתיים, מקום במשפחה ועוד בדרך יצירתית ומפתחת.   

אורית אהרונובסקי שחר פסיכולוגית קלינית

"תנועה בכיוון של צמיחה והתפתחות"

צילום - אורית אהרונובסקי שחר

"פריצת דרך"

bottom of page